A szakszerűtlen metszés káros következményei

A favizsgáló által előírt metszési beavatkozások szakszerűtlen kivitelezése esetén a favizsgáló nem vonható felelősségre egy, a fában bekövetkező értékcsökkenés vagy a fa általi károkozás esetén, ekkor felelősség a kivitelezőt terheli.

Amennyiben a szakszerű ápoló metszés kritériumai közül akár egyet is figyelmen kívül hagyunk, az azt jelenti, hogy megsértjük a fa életfenntartó és túlélő stratégiáját. A szakszerűtlen koronaalakító metszés következményei végzetesek:

  • fa korhadásának rizikója magasabb lesz
  • fokozottabb törésveszély jelentkezik
  • vitalitás csökken
  • rövidebb lesz az életidő.
Szakszerűtlen áglevágás, elfogadottnál nagyobb átmérő levágása,
amely visszaszáradt és a csonk miatt a fa nem tudta benőni, lezárni a sebet

 

A felnyírt fák kockázati sajátosságai

A fa törzse lefelé úgy szélesedik, hogy a szél által keltett hajlító nyomatékot lefelé kiegyenlíti. Ez azonban csak akkor igaz, ha a korona elég nagy, elegendő lejjebb elhelyezkedő ág van, hogy az alsó törzsrészek is elégségesen növekedhessenek. Ha hiányoznak a lejjebb elhelyezkedő ágak csak feljebb fognak a törzsön vastagabb évgyűrűk keletkezni, ami miatt a fa „fejsúlyos” lesz, és a törzs kúp helyett henger alakú lesz.  Ez a karcsúság azért veszélyes, mert a mechanikus hajlítófeszültségek lefelé növekednek.  A fakidőléshez kapcsolódó németországi esettanulmányok azt mutatják, hogy egy kritikus karcsúsági foktól a szabadon álló fák kidőlési aránya növekszik.

A csonkolt fák kockázati sajátosságai

A faápolás vékony ágátmérőben (leginkább kézi fűrésszel) végzett metszései a fa lombkoronáját megerősítik, az abiotikus károkozás lehetőségét minimálisra csökkentik.  Számos esetben jóhiszeműen vágatjuk vissza drasztikusan fáinkat a balesetveszély elkerülése érdekében, nem sejtve azt, hogy néhány év elteltével ezek a fák fokozott balesetveszélyt jelenthetnek. Az adott gyökérzettel rendelkező fa (csonk) néhány évig valóban új hajtásokat hoz, mintha megújulna, ezzel párhuzamosan azonban másodlagos lombkoronája törékenyebb és sérülékenyebb lesz.

5-10 éven belül szinte a visszavágás előtti magasságot elérő hajtásokat hoz, és az ebből eredő kockázatok a következők:

  • a csonkból megújult fa törési kockázata nagyobb mértékű,
  • az újonnan, alvó rügyekből kiinduló hajtás néhány év elteltével is csupán néhány cm mélységben „kapaszkodik”, ezért amint eléri a kritikus hosszúságot, fennáll a veszélye, hogy tányérosan törjön ki a fatestből
  • a visszavágás és az asszimiláló felület csökkenése során a gyökérzet egy része is elhal
Csonkolás után újrahajtott majd letört ág,
valamint a csonkolás helyén a bekorhadás is látható

 

Ágleszakadások, ágkitörések, egyéb kockázatok

A fák testbeszéde és a favizsgáló gyakorlata a mérvadó. Legtöbb esetben vizsgálati módszerrel nem mutatható ki a kockázat és nem, vagy csak irreális mértékű befektetés esetén számolható ki az ágak lehasadásának, egy fagyöngyág, vagy egy száraz ág letörésének várható időpontja, vagy annak valószínűsége. Ezek a kockázatok faápolással jelentős mértékben csökkenthetők. Erre szolgál a száraz ágak, farészek eltávolítása, repedt ágak levágása, fagyöngy eltávolítása, fagyöngyágak metszése/eltávolítása, fénykonkurens ágak metszése/eltávolítása, tehermentesítő metszések elvégzése stb.

Ezen munkák egy része a favizsgáló számára talajszintről felmérhető, egy másik része csak magasban végzett vizuális favizsgálat által mérhető fel a lombkorona felmérésével, esetleg speciális drónnal. Ennek költsége nagyon magas, ezért cégünk megbízása esetén a faápolók és a favizsgálók között tartott kapcsolat és a faápoló visszacsatolása, majd a látottak kiértékelése, és a szakmai lehetőségek tulajdonossal történő megvitatása az, amely alapján a faápolói munka azonnal képes lekövetni a változásokat. Ebben az esetben egy szakszerű faápolásból fakivágás is lehet, de maradhat is, például egy erősebb metszéssel és koronabiztosítás beépítésével.