• Nem igényel beavatkozást: a fa egészségi és statikai állapota jelenleg megfelelő.
  • Szakszerű kismértékű faápolást igényel: a faápolás szakmai szabályainak megfelelő, kisebb mértékű, vékony ágak levágásával járó metszés szükséges a fán. Például ilyen beavatkozás az ápoló metszés, amely a száraz, sérült, kedvezőtlen térállású, néhány cm átmérőjű ágak eltávolítását jelenti. A munkavégzés általában legfeljebb 12 órát vesz igénybe.
  • Szakszerű faápolást igényel: a faápolás szakmai szabályainak megfelelő, nagyobb mértékű, vastagabb ágak levágásával is járó (de nem csonkoló) metszés szükséges a fán. Például ilyen esetben egy általános ápoló metszésen kiívül még statikai helyreállító metszés, koronaredukció vagy korhadt vázág eltávolítása is szükséges. A munka időigénye általában a 2 órát meghaladja.
Szakszerű faápolás előtt
Szakszerű faápolás után
  • Folyamatos beavatkozást igényel: ide soroljuk azon fákat, amelyek rendszeres, gyakori intézkedést igényelnek, például a közúti űrszelvénybe lógó, KRESZ táblát kitakaró fák, vagy a csonkolt, idős példányok, amelyek folyamatos metszést igényelnek.
  • Szemrevételezésre kivágandó: olyan leromlott állapotú fák, amelyek szakszerű faápolási beavatkozással nem menthetők meg, illetve már kiszáradtak, ezért kivágandók.
  • Műszeres vizsgálatot igényel: ezen intézkedés abban az esetben kerül rögzítésre, ha a fakataszter készítés során olyan fahibát vagy egyéb körülményt észlelünk, amely a fa statikai gyengülésére, szerkezeti elváltozására utal, és a fahiba felderítésére, faállapot és kockázat megítélésére szemrevételezéssel nem, hanem csak műszeres vizsgálat útján nyílik lehetőség.
  • Szakmai határozatot igényel: azok a fák, amelyek műszeres vizsgálat alapján sem kategorizálhatók tovább, azaz nincsen adekvát vizsgálati lehetőség, de külső jelek alapján látszik, hogy a fa jelen állapotában nem biztonságos. Így a beavatkozást szakember a meglévő tapasztalata alapján, a megrendelővel közös döntéssel hozza meg (politikai, gazdasági, egyéb szempontok alapján). Olyan esetek is vannak, ahol nem a fa biztonságossága miatt, hanem a jövője, vagy a környezetében található értékesebb fák védelme miatt, vagy esztétikai szempontok figyelembevételével kell meghozni a döntést.
  • Alapos/magasban végzett vizuális vizsgálatot igényel: ezen intézkedés abban az esetben kerül rögzítésre, ha a fakataszter készítés során olyan fahibát észlelünk, amelynek vizsgálata, kockázati megítélése (a kataszteri felvétel időtartamát jelentősen meghaladó) hosszabb időt vesz igénybe, vagy speciális szaktudást igényel, továbbá akkor, ha fahiba a talajszintről nem vizsgálható, ezért magasban végzett vizsgálat szükséges (például alpin technika vagy emelőkosaras autó segítségével).
  • Felülvizsgálatot igényel: a fa állapotának megítélése szakértői közreműködést igényel.

A magasban végzett favizsgálatokat a gyakorlatban - gazdasági okokból - nem célszerű a faápolási munkákhoz történő felvonulást megelőzően, külön alkalommal elvégeztetni. Ez alól kivételt képeznek a nagy értékű, matuzsálem, múzeumkertekben lévő, védett fák, vagy a nagyméretű és bonyolult faápolást (például koronabiztosítás megtervezését és beépítését) igénylő faegyedek. Ezért a magasban végzett favizsgálatokra jellemzően a faápolási kivitelezés alkalmával kerül sor. Továbbá előfordulhat olyan eset is, hogy a faápolási munkavégzés során válik láthatóvá egy magasban lévő - talajról szemlélve rejtett – fahiba, amely magasban végzett favizsgálatot igényel, és a szemrevételezéses favizsgálat során ezen intézkedés nem került kiírásra, ekkor a magasban végzett favizsgálatot pótmunkaként szükséges kezelni.

A magasban végzett favizsgálat pótmunkaként történő megrendeléséről a Megbízó dönt. Megbízás hiányában a favizsgálót felelősség nem terheli.