Injektálás

Az injektálást minden esetben növényorvosi szemle kell, hogy megelőzze. Az ismételt injektálások gyakoriságát a minimálisra kell csökkenteni. A furatok számát és méretét fánként kell meghatározni, a megvalósulást pedig a hatóanyag és szerhasználat mellett, pontos dátummal regisztrálni kell. Ez know-how esetén lehet kódolt, de szükség esetén visszafejthető kell, hogy legyen.

Javasolt kezelések:

  • Vadgesztenye aknázómoly és gombafertőzés
  • Platán csipkés poloska, gombás betegség
  • Egyéb.

Permetezés

A permetezéseket minden esetben növényorvosi szemle kell, hogy megelőzze. Az ismételt permetezések várható gyakoriságát a minimálisra kell csökkenteni. Az elhasznált permetszert fánként meg kell becsülni, a megvalósulást pedig a hatóanyag és szerhasználat mellett, pontos dátummal regisztrálni kell. Ez know-how esetén lehet kódolt.

Tápanyag utánpótlás

Minden esetben növényorvosi szemle kell, hogy megelőzze. Tápanyag utánpótlás során a tápanyaghiány meghatározására törekedni kell. A tápanyagutánpótlást, a bevitel módját és annak mennyiségi, valamint egyéb fontos tényezőit, valamint a várt változást regisztrálni kell. A megvalósulás eredményességét után kell követni.

Új fák telepítése, utógondozása

Faiskolai szabvány és a minőségi faiskolai termékek szűkössége folytán törekedni kell arra, hogy a faiskolákból megfelelő minőségű fák kerüljenek beszerzésre. Új fák ültetése lehetőség szerint a Magyar Szabványügyi Testület MSZ 12172/2019 „Díszfák és díszcserjék ültetéséről” szóló szabványnak megfelelően történjen. Eszerint a főbb munkafolyamatok: az ültető gödör kialakítása, talajcsere, talajfertőtlenítés, elültetendő fa, támrudak, kötöző anyagok beszerzése, öntözővíz biztosítása. Támrudak, károsítók és kötözés felülvizsgálata legalább évente egyszer javasolt. A fiatal fákat a telepítést követő min. 3 évben rendszeresen öntözni kell.