A műszeres vizsgálatokat szakmai tanácsaink alátámasztására végezzük! Minden műszeres favizsgálatot megfelelő szakember által végzett vizuális vizsgálat előz meg. A favizsgálat típusai:

  • magasban végzett vizuális vizsgálat azonnal vagy a kivitelezési munka során
  • műszeres vizsgálat ( akusztikus vizsgálat, húzóvizsgálat, széltehervizsgálat)
  • Szükség esetén növényegészségügyi vizsgálat

A prioritások meghatározása gazdasági szempontok alapján is megtörténil. A felvett fák mennyiségi és minőségi kritériumaira vonatkozó ismeretanyag tudatábanmeghatározható, hogy a teljes települési faállomány felmérhető-e ezen a szinten, vagy inkább az értékes és kiemelt faállomány rendbetételére kell koncentrálni az anyagi és természetbeni erőforrásokat. Kizárólag szakember tudja eldönteni, hogy mikor és hogyan érdemes ezeket elvégezni.

Veszélyes? Vagy nem veszélyes? Amikor sérülés, baleset, haláleset történik beteg, elkorhadt fák miatt, akkor a törvény szerint közterületen és magánterületen is a fa tulajdonosát, kezelőjét terheli a felelősség.(Nyilvános helyen, parkban, bevásárlóközpont külterületén,ipari parkokban).  A törvény szerint a tulajdonos feladata a fa ápolásának megfelelő elvégeztetése, a  fa vizsgálata a  személy és vagyonvédelem.

Melyik fa veszélyes?                       

 

A veszélyes fának általában morfológiai hibája van. Legtöbbször vizuálisan is látható, azonban azt, hogy a teljes fa, vagy a fa egyes részeinek kidőlése veszélyeztet-e személy vagy vagyonbiztonságot, csak szakember tudja eldönteni. A döntés alátámasztására műszeres favizsgáló eszközöket alkalmazunk.      

Melyik fa NEM veszélyes?   

                      

Ahhoz, hogy valóban veszélyesnek legyen mondható egy fa, a kidőlésének vagy ágai letörésének területén „veszélyeztetett elemnek” kell lennie.  Ez lehet személy, jármű vagy építmény. Éppen ezért egy beteg fa az erdőben, vagy nyílt területen, messze a kijelölt utaktól nem minősül feltétlenül veszélyesnek. A veszély felismeréséhez alapos, szisztematikus, egyedenként történő vizuális felmérés szükséges. A fát földről,  a koronából, végül a gyökérzónában vizsgáljuk

  • korhadási mérték megállapítására
  • gyökérállapot meghatározására

3D fakopp vagy szélteher vizsgálat (húzó vizsgálat, vagy dinamikus szélteher vizsgált) lehet indokolt. Ezek a módszerek a faápolási technikák segítségével megkönnyítik a tulajdonosoknak megtervezni a fáik sorsát és az ehhez szükséges erőforrások mértékét. Ezekhez a vizsgáló eszközökhöz szakember és laikus is hozzájuthat. A vizsgálatok elvégzéséhez elég némi tapasztalat, viszont a megfelelő helyen történő mérésre a helyes következtetés levonására, valamint  szakvélemény kiadására faápolási és favizsgálási szakember képes.

Mikor és hol érdemes vizsgálatot kérni?

  • játszótereken, iskolák és óvodák udvarán
  • nagy forgalmú utcákban
  • minden olyan helyen, ahol a fák személyeket vagy nagyobb értékű tárgyakat veszélyeztethetnek
  • idős, vagy nagyméretű, vagy rossz állapotú fák esetén
  • ahol építési munkák során a gyökérzet sérülhetett